Aminotherm: duur, maar voor de moeilijke plekjes
Niemand wil een woning waarin het bij hoge buitentemperaturen binnen flink heet wordt. Of het omgekeerde tijdens de wintermaanden: door de kou buiten is het in huis één grote ijskast. Door bestaande spouwmuren te isoleren of de spouwmuur te na-isoleren bescherm je je woning beter tegen grote temperatuurschommelingen. Er zijn verschillende materialen om een spouwmuur te isoleren. Het gebruik van aminotherm is er één van.
Warmtegeleidbaarheid
Type | Lambdawaarde (W/mK) |
---|---|
Aminotherm | 0,031 – 0,033 W/mK |
De warmtegeleidbaarheid van Aminotherm ligt tussen 0,031 – 0,033 W/mK, waardoor het beter isoleert dan EPS-parels, glaswolvlokken en steenwol. Het isoleert iets minder goed dan PUR-spouwmuurisolatie. Toch kan het isolatiemateriaal geschikt zijn als je voldoende dikke spouw kan na-isoleren.
Wat is aminotherm?
Aminotherm is een beetje een vreemde eend in de bijt tussen de bekende isolatiematerialen voor je spouwmuur. In tegenstelling tot glaswol, EPS-parels en rotswol is aminotherm speciaal ontwikkeld voor het na-isoleren van spouwmuren. Het materiaal lijkt op een soort scheerschuim en is gemaakt met aardolie. Er zijn de nodige overeenkomsten met PUR. Net als PUR spuit je het vloeibare aminotherm in gaten in de muur. Vervolgens vloeit het middel tot in de moeilijkst bereikbare hoeken en gaten van de spouwmuur. Het materiaal wordt hard en je muur is geïsoleerd.
Voor- en nadelen
In tegenstelling tot PUR is het geurloze aminotherm wél milieuvriendelijk. Er komen bij de productie en het gebruik ervan namelijk geen schadelijke stoffen vrij. Bovendien is aminotherm volledig te recyclen. Een groot voordeel is dat het materiaal – in tegenstelling tot bijvoorbeeld glaswol – te gebruiken is in de smalste spouwmuren, want je hebt slechts een heel klein boorgat nodig om het aminotherm mee in te spuiten. Helaas kleven er ook enkele nadelen aan aminotherm. Zo mogen de spouwmuren geen scheuren of beschadigingen hebben, want dan is het materiaal onbruikbaar. Een met puin vervuilde spui is evenmin te isoleren met aminotherm. Maar het grootste probleem is de mate van isolatie. Is die bij PUR nagenoeg maximaal, bij aminotherm valt de isolatiewaarde stukken lager uit.
Wat kost aminotherm?
De aanschaf van het chemische aminotherm laat zich voelen. Het is namelijk een vrij duur materiaal. De prijs is redelijk te vergelijken met die van PUR, dus houdt rekening met een investering van circa € 30 tot € 35 per vierkante meter. Het materiaal is qua kwaliteit redelijk te vergelijken met glaswol of EPS-parels, maar de aanschafprijs daarvan ligt aanmerkelijk lager. Een simpele rekensom leert dat het dus langer duurt voordat je jouw investering in aminotherm hebt terugverdiend.
Wanneer gebruik je aminotherm?
Duur, niet de hoogst mogelijke isolatiewaarde voor je spouwmuren en alleen te gebruiken voor na-isolatie. Is de conclusie dat aminotherm altijd de verkeerde keuze is? Dat is absoluut te kort door de bocht. Zeker als je het milieu erg belangrijk vindt, is aminotherm een goede keuze. Bovendien is het materiaal in bepaalde gevallen de enige(?) optie, bijvoorbeeld als je een zeer smalle spouwmuur wil isoleren. Laat je daarom goed informeren of aminotherm voor jou het beste isolatiemateriaal is.
Premies en subsidies
Voor het na-isoleren van bestaande buitengevels met Aminotherm, is het nog steeds mogelijk om te genieten van bepaalde premies en subsidies van de Vlaamse Overheid, Provincie, Gemeente en Netwerkbeheerders.
Klik hier om de voorwaarden te lezen
Hoeveel kost spouwmuurisolatie?
Wens je te weten hoeveel het kost om jouw woning na te isoleren? Op zoek naar de spouwmuurisolatie prijs? Via onze website ontvang je na 1 offerte-aanvraag tot 4 offertes. Het is 100% gratis en vrijblijvend. Bovendien kom je in contact met de beste isolatiebedrijven uit jouw buurt.