Inspectie van spouwmuren
Als het mogelijk is om spouwmuurisolatie aan te brengen is dat een uitstekende methode om energie te besparen. Het aanbrengen van spouwmuurisolatie is natuurlijk niet goedkoop, maar de besparingen zijn zo groot dat je die soms na 2 tot 6 jaar terug hebt verdiend. Aan het aanbrengen van spouwmuurisolatie kleven echter best veel haken en ogen. Het belangrijkste is, dat de buitenmuur in een goede conditie moet zijn en dat de spouw geschikt is om er spouwmuurisolatie in aan te brengen. Of dat laatste het geval is kun je achterhalen met endoscopisch onderzoek.
Het belang van een goede spouw
De spouw is een ruimte tussen de binnen- en buitenmuur van je woning. Die kan een breedte hebben van enkele centimeters tot bijna 20 centimeter. Als een spouw heel smal is kan er niet voldoende isolatiemateriaal in worden geplaatst. Als een spouw is vervuild of als de buitenmuur heel slordig is gemetseld kan het isolatiemateriaal niet in de hele spouw doordringen. Dan doet de isolatie zijn werk ook niet goed. Aan de buitenkant kun je niet zien hoe de spouw van je woning eruit ziet. Je moet daarvoor een bedrijf inhuren voor endoscopisch onderzoek, waarbij met een kleine camera in de muur wordt gekeken.
Heb je wel een spouwmuur?
Veel woningeigenaren weten zelf niet of er wel een spouwmuur in hun woning zit. Daar kun je gemakkelijk zelf achter komen. Als je geen spouwmuur hebt is het immers niet nodig om geld uit te geven aan endoscopisch onderzoek. Dan moet je naar andere manieren zoeken om je woning te isoleren.
Tip: Alleen woningen die zijn gebouwd tussen 1920 en 1972 hebben een spouwmuur die gevuld is met lucht.
In woningen van voor 1920 zit geen spouwmuur en in de woningen van na 1972 is bij de bouw al isolatiemateriaal aangebracht. Je kan aan de dikte van de muur, ter hoogte van een deurkozijn, zien of er een spouw in zit. Als de muur dikker is dan 24 centimeter is heb je een spouwmuur.
Hoe wordt endoscopisch onderzoek gedaan?
Bij endoscopisch onderzoek wordt er een klein gaatje in de buitenmuur gemaakt, waar een cameraatje met een lampje door kan worden geschoven. Met de camera is de binnenkant van de muur prima te inspecteren. Je kunt bijvoorbeeld zien of er puin in de spouw is gestort, hoe breed de spouw is en of er veel cementbaarden aan de binnenzijde van de buitenmuur zitten. Cementbaarden zijn lange lappen overtollig cement, die door slordig metselwerk zijn ontstaan. Met het cameraatje kun je ook ontdekken of de conditie van de buitenmuur in orde is en of er vocht tussen de binnen- en de buitenmuur zit.
Conclusies van endoscopisch onderzoek
Het laten uitvoeren van endoscopisch onderzoek is niet goedkoop, maar je krijgt er waardevolle informatie uit over de kwaliteit van de spouwmuur. De resultaten van het onderzoek worden in een rapport verwerkt, dat je kunt gebruiken om een aannemer uit te kiezen om de spouwmuurisolatie aan te laten brengen. Het is goed om het rapport zelf ook te lezen. Want dan weet je op basis van welke criteria er een keuze wordt gemaakt voor het isolatiemateriaal dat in je spouwmuur wordt gespoten.
De juiste dikte van de spouw
Spouwmuurisolatie werkt alleen goed als het over de hele spouw verspreid wordt en als er een laag kan worden aangebracht die dik genoeg is. Als je een spouw hebt die tussen de 5 en 15 centimeter is, is dat een ideale dikte. Bij een dikte vanaf 3 centimeter is het nog mogelijk om met PUR als isolatie materiaal te werken. Als de spouw dunner is dan 3 centimeter of breder dan 15 centimeter is het twijfelachtig of je wel spouwmuurisolatie moet aanbrengen. Sommige aannemers hebben speciale materialen die dan nog wel kunnen worden gebruikt, maar het is verstandig om die opties te laten beoordelen door specialisten.
Obstakels in de spouw
Het nut van een luchtlaag tussen de buiten- en de binnenmuur als isolatiemiddel werd vroeger nog niet erkend. Het kwam daardoor regelmatig voor dat er allerlei bouwafval in de spouwmuur werd gestort. Als uit het endoscopisch onderzoek blijkt dat de spouw vol rommel ligt kun je vanwege ruimtegebrek geen spouwmuurisolatie aanbrengen.
Cementbaarden
Cementbaarden zijn op twee manieren een belemmering voor een goede werking van spouwmuurisolatie. Ten eerste zorgen de cementbaarden ervoor dat het isolatiemateriaal zich niet goed over de spouwmuur kan verspreiden. Een ander effect van cementbaarden is, dat dit vocht door de muur transporteert naar de binnenkant van de spouw. Als er veel cementbaarden zijn kun je dus ook geen spouwmuurisolatie aanbrengen, want het vocht zal het isolatiemateriaal aantasten.
Gratis inspectie of niet?
Twijfel je of je een geschikte spouwmuur hebt, dan kan je in sommige gevallen een gratis spouwmuur diagnose bij een deskundige aanvragen. De kosten voor het onderzoek worden niet aangerekend, in geval je ook met dezelfde persoon in zee gaat voor het uitvoeren van de werken. Kies daarom een geschikt isolatiebedrijf voor uitvoering van het onderzoek én de plaatsing van de spouwmuurisolatie. De prijs voor het uitvoeren van een endoscopie op buitengevels kost tussen €75 – €150.
Hoeveel kost spouwmuurisolatie?
Wens je te weten hoeveel het kost om jouw woning na te isoleren? Op zoek naar de spouwmuurisolatie prijs? Via onze website ontvang je na 1 offerte-aanvraag tot 4 offertes. Het is 100% gratis en vrijblijvend. Bovendien kom je in contact met de beste isolatiebedrijven uit jouw buurt.