EPS-parels: duurzaam en milieuvriendelijk
Niemand wil een woning waarin het bij hoge buitentemperaturen binnen flink heet wordt. Of het omgekeerde tijdens de wintermaanden: door de kou buiten is het in huis één grote ijskast. Door bestaande spouwmuren te isoleren of de spouwmuur te na-isoleren bescherm je je woning beter tegen grote temperatuurschommelingen. Er zijn verschillende materialen om een spouwmuur te isoleren. Het inspuiten van EPS-parels is er één van.
Warmtegeleidbaarheid
Type | Lambdawaarde (W/mK) |
---|---|
EPS-parels | 0,033 – 0,042 W/mK |
De warmtegeleidbaarheid van EPS-korrels ligt tussen 0,033 – 0,042 W/mK, waardoor het evengoed isoleert als inblaaswol en steenwol. Het isoleert iets minder goed dan Aminotherm en PUR-spouwmuurisolatie. Toch kan het isolatiemateriaal geschikt zijn als je voldoende dikke spouw kan na-isoleren.
Wat zijn EPS-parels?
Het meest gebruikte materiaal voor spouwmuurisolatie zijn EPS-parels, ook wel EPS-korrels genaamd. Deze korrels zijn gemaakt van de stof polystyreen. Je kent het waarschijnlijk wel: ze worden in de vorm van piepschuim namelijk ook gebruikt als verpakkingsmateriaal. Spouwmuur isolatie parels zijn een zeer licht product, want naast koolstof en waterstof bestaan de parels voor liefst 98% uit lucht! De isolatie met EPS-parels is vrij eenvoudig. Door de in de muur geboorde gaten worden de parels in de spouwmuur gespoten. Zodra de gehele spouwmuur is gevuld, is je woning meteen stukken beter geïsoleerd.
Voor- en nadelen spouwmuurisolatie parels
Het is even al aangestipt: voor het grootste gedeelte bestaan EPS-parels uit lucht. Daardoor ‘ademen’ de parels en nemen ze geen onnodig vocht op. Je hoeft dus niet te vrezen voor vieze vochtplekken in je spouwmuur. Bovendien zijn EPS-parels een zeer milieuvriendelijke oplossing. Mochten de parels ooit vervangen moeten worden, dan zijn ze zelfs te recyclen. De nadelen van EPS-parels zijn tegelijkertijd beperkt, maar er is er wel eentje. Het kan voorkomen dat bij het vervangen van je buitenschrijnwerk, de EPS-parels (gedeeltelijk) uit de muur vallen. Al moet je je daar ook niet al te veel bij voorstellen, want de EPS-parels zitten met lijm in principe goed vast.
Wanneer gebruik je EPS-parels?
Het is geen toeval dat EPS-parels zo vaak worden gebruikt om een spouwmuur te isoleren. De voordelen zijn namelijk legio: De lichte EPS-parels zijn bijzonder effectief, kunnen goed tegen vocht en zijn bovendien erg duurzaam. Tegelijkertijd zijn de nadelen beperkt, want hoe vaak vervang je je ramen en deuren? EPS-parels zijn in veel gevallen een uitstekende keuze voor de isolatie van je spouwmuren. Maar laat je altijd goed door een expert adviseren of de keuze voor EPS-parels voor de isolatie van jouw spouwmuur inderdaad de beste is.
Merken en fabrikanten
- Isomo Pearls;
- Neopixels Premium HR Insulation;
- UniPearls++;
- Lambda Reduction System;
- Thermomaxx;
- HR++Termoparels;
- Ecocons-EPS;
Premies en subsidies
Voor het na-isoleren van bestaande buitengevels met EPS-parels, is het nog steeds mogelijk om te genieten van bepaalde premies en subsidies van de Vlaamse Overheid, Provincie, Gemeente en Netwerkbeheerders.
Klik hier om de voorwaarden te lezen
Wat kosten EPS-parels?
Het is heel lastig om een exacte prijs te geven voor het isoleren van spouwmuren met EPS-parels. Je moet bijvoorbeeld rekening houden met de breedte van de spouw, het totale muuroppervlakte en hoe goed (of lastig) de werkzaamheden zijn uit te voeren. Het is in elk geval verstandig om uit te gaan van een bedrag tussen de € 20 en € 25 euro per vierkante meter. Onze tip: laat voorafgaand aan de werkzaamheden goed vastleggen wat de kosten zijn. Zo voorkom je allerlei negatieve verrassingen.
Hoeveel kost spouwmuurisolatie?
Wens je te weten hoeveel het kost om jouw woning na te isoleren? Op zoek naar de spouwmuurisolatie prijs? Via onze website ontvang je na 1 offerte-aanvraag tot 4 offertes. Het is 100% gratis en vrijblijvend. Bovendien kom je in contact met de beste isolatiebedrijven uit jouw buurt.