Glaswol: goedkoop en eenvoudig
Niemand wil een woning waarin het bij hoge buitentemperaturen binnen flink heet wordt. Of het omgekeerde tijdens de wintermaanden: door de kou buiten is het in huis één grote ijskast. Door bestaande spouwmuren te isoleren of de spouwmuur te na-isoleren bescherm je je woning beter tegen grote temperatuurschommelingen. Er zijn verschillende materialen om een spouwmuur te isoleren. Het gebruik van glaswol is er één van.
Warmtegeleidbaarheid
Type | Lambdawaarde (W/mK) |
---|---|
Glaswolvlokken | 0,032 – 0,042 W/mK |
De warmtegeleidbaarheid van inblaaswol zoals glaswolvlokken ligt tussen 0,032 – 0,042 W/mK, waardoor het evengoed isoleert als EPS-parels en steenwol. Het isoleert iets minder goed dan Aminotherm en PUR-spouwmuurisolatie. Toch kan het isolatiemateriaal geschikt zijn als je voldoende dikke spouw kan na-isoleren.
Wat is glaswol?
Glaswol is een minerale wol die vaak wordt gebruikt voor de isolatie van spouwmuren. De bestanddelen van glaswol zijn zand en (de naam zegt het al een beetje) gerecycled glas. Het product is uitermate geschikt als isolatiemiddel, omdat de structuur ervan lucht insluit tussen de vezels. Warmte afvoeren lukt daardoor niet meer en ontstaat de isolatie. Maar glaswol heeft wel een minder goede thermische isolatie als bijvoorbeeld PUR. Dat komt doordat glaswol niet zo heel goed in de kleinste gaatjes doordringt. Daarentegen is glaswol niet brandbaar en kan het evenmin oplossen in water. Een bekend voorbeeld van glaswol is Knauf Supafil. Plaatsing hiervan gebeurt door in de voegen van de spouwmuur gaten te boren, waarna de glaswol in de vorm van vlokken van beneden naar boven in de spouw wordt geblazen.
Voor- en nadelen
Het plaatsen van glaswol is vrij eenvoudig, waardoor ook niet-experts het vaak zelf kunnen plaatsen. Bovendien is glaswol licht en eenvoudig te verwerken. Daarnaast is het materiaal brandveilig, is glaswol soms te hergebruiken en biedt het goede geluidisolatie. Een vervelend nadeel van glaswol is de hoeveelheid vezels die bij de verwerking vrijkomt. Dit kan helaas leiden tot irritatie aan je huid of ogen. Gelukkig kan je je hierop kleden, met bijvoorbeeld beschermende kleding, handschoenen en een stofbril. Ook is glaswol niet het meest duurzame materiaal dat je kan gebruiken voor de isolatie van je spouwmuur.
Wanneer gebruik je glaswol?
De keuze voor glaswol is de keuze voor eenvoudig aanbrengen en een lage prijs. Tegelijkertijd is de thermische isolatie van glaswol niet zo sterk als van andere producten. Maar het feit dat glaswol zo veel wordt gebruikt bij de isolatie van spouwmuren, geeft duidelijk aan dat het absoluut een juiste keuze voor veel mensen is!
Merken en fabrikanten
- Supafil Cavity Wall;
- Insulsafe Plus;
- Pure Floc KD;
Wat kost glaswol?
Voor iedereen met een kleine portemonnee of als je weinig geld wil uitgeven aan de isolatie van je spouwmuren, is glaswol mogelijk de meest logische keuze. Van alle isolatiematerialen is glaswol de goedkoopste. Natuurlijk moet je rekening houden met de dikte van het materiaal, de isolatiewaarde en de vorm waarin de glaswol wordt geleverd. Denk bij glaswol in elk geval aan zo’n € 15 tot € 20 per vierkante meter. Glaswol is dus redelijk eenvoudig zelf te plaatsen, dus mogelijk kan je ook besparen op het inhuren van een expert.
Premies en subsidies
Voor het na-isoleren van bestaande buitengevels met inblaaswol, is het nog steeds mogelijk om te genieten van bepaalde premies en subsidies van de Vlaamse Overheid, Provincie, Gemeente en Netwerkbeheerders.
Klik hier om de voorwaarden te lezen
Hoeveel kost spouwmuurisolatie?
Wens je te weten hoeveel het kost om jouw woning na te isoleren? Op zoek naar de spouwmuurisolatie prijs? Via onze website ontvang je na 1 offerte-aanvraag tot 4 offertes. Het is 100% gratis en vrijblijvend. Bovendien kom je in contact met de beste isolatiebedrijven uit jouw buurt.