Bij spouwmuurisolatie aanbrengen denken de meeste mensen aan een bedrijf, dat gaten in een muur boort om daar isolatiemateriaal door in de muur te spuiten. Dat zijn inderdaad werkzaamheden die nodig zijn voor spouwmuurisolatie plaatsen, maar daar gaat nog wel het één en ander aan vooraf.
Want er moet ook worden beslist met welk materiaal de isolatie zal worden gedaan en welk bedrijf het isolatiemateriaal gaat aanbrengen. Voorafgaand aan het uitvoeren van de werkzaamheden moet er een keuring zijn van de woning. Want de spouwmuur moet kwalitatief voldoende goed zijn voor spouwmuurisolatie. De hele werkwijze van spouwmuurisolatie wordt hier stapsgewijs uit de doeken gedaan.
Stap 1: inspectie van de buitenmuur
De muren van een woning moeten geschikt zijn voor spouwmuurisolatie, want anders heeft het helemaal geen zin om die te plaatsen. Dat wordt bepaald door een inspectie te laten uitvoeren door een adviesbureau of door een bedrijf dat spouwmuurisolatie aanbrengt. Tijdens de inspectie wordt eerst gekeken naar de conditie van de buitenmuur. Als daar scheuren of barsten in zitten moeten die eerst worden hersteld. Als dat niet gebeurt komt het isolatiemateriaal door de grote scheuren naar buiten. Bij kleinere scheuren is er een kans dat vocht het isolatiemateriaal na verloop gaat aantasten. Als dat gebeurt verliest het isolatiemateriaal het grootste deel van zijn isolerend vermogen.
Tip: lees hier meer over de inspectie van spouwmuren
Stap 2: inspectie van de spouw
Tegelijk met de inspectie van de buitenmuur wordt ook gekeken naar de conditie van de spouw. Om spouwmuurisolatie aan te kunnen brengen moet de spouw minimaal 3 centimeter breed zijn, maar liever nog tussen de 5 en 10 centimeter. In de spouw mogen geen obstakels liggen, omdat het isolatiemateriaal zich dan niet goed kan verspreiden over de hele spouwmuur. Er mag geen puin of andere rommel in de spouw liggen, want dan kan de spouwmuurisolatie niet worden aangebracht. Als er sprake is van heel slordig metselwerk, waardoor binnen in de spouw sprake is van cementbaarden, kan er geen isolatiemateriaal worden aangebracht. In deze gevallen moet worden gezocht naar andere mogelijkheden om de woning te isoleren. Om alles te kunnen bepalen wordt een endoscopie op de buitengevel uitgevoerd. Ten slotte wordt een diagnoseverslag opgemaakt.
Tip: lees hier meer hoe je een geschikte spouw kan na-isoleren
Stap 3: materialen selecteren en kosten berekenen
Het adviesbureau dat de inspectie heeft gedaan kan nu aan de slag gaan met de berekeningen. Eerst wordt in een gesprek met de woningeigenaar uitgelegd welke opties er zijn wat betreft de keuze van de isolatiematerialen. Er is keus uit meerdere materialen, waaronder glaswolvlokken, EPS- parels en PUR. Als de woningbezitter een voorkeur heeft voor milieuvriendelijke en duurzaam geproduceerde materialen zijn er nog andere keuzes mogelijk. Als het materiaal bekend is kan op basis van de inspectieresultaten worden uitgerekend hoeveel isolatiemateriaal nodig is. Vervolgens kan een afspraak worden gemaakt om de spouwmuur te isoleren.
Stap 4: de werkzaamheden
Spouwmuurisolatie kan in een halve tot een hele dag worden aangebracht, afhankelijk van de grootte van de woning. De woningbezitter hoeft daarvoor niet thuis te blijven. Als de installateurs arriveren beginnen ze met het boren van gaten in de buitenmuur. Dat wordt op strategische plaatsen gedaan, die bepaald zijn op basis van de inspectie van de spouw. Door op de juiste plekken gaten te boren waardoor het isolatiemateriaal naar binnen wordt gespoten, zal dit zich evenwichtig over de hele muur verspreiden, zodat de muur overal ongeveer even goed isoleert.
Na het boren van de gaten wordt het isolatiemiddel met een speciale machine in de muur gespoten. Als dat is voltooid worden de gaten in de muur met specie weer dichtgemaakt en is de muur geïsoleerd.
Inspectie en isoleren opsplitsen
Als je een onafhankelijk advies wilt over de kwaliteit van de muren en de spouw en over het isolatiemateriaal dat het beste kan worden gebruikt, kun je de inspectie door een ander bedrijf laten uitvoeren dan het echte isolatiewerk. Van de bevindingen maakt het adviesbureau een rapport ( diagnoseverslag ) voor jou. Dat kun je gebruiken om het installatiebedrijf instructies te geven. Als je dat lastig vindt, kun je ook het adviesbureau vragen om de contacten te leggen met het installatiebedrijf en de gesprekken met hen te voeren. Een spouwmuur diagnose laten uitvoeren kost ongeveer €250.
Offertes vergelijken
Spouwmuurisolatie laten aanbrengen is een kostbare aangelegenheid. Er zijn tamelijk veel bedrijven in België die dat doen. Om te besparen op de kosten is het mogelijk om offertes op te vragen bij een aantal van die bedrijven. Dat doe je door op basis van het inspectierapport je wensen kenbaar te maken. De diverse bedrijven zullen daarop reageren met een offerte. Jij kunt daar een bedrijf uit kiezen dat je aanspreekt. Je kunt selecteren op prijs, maar ook op review score. Door op deze manier te handelen weet je zeker dat jouw spouwmuurisolatie op een correct wijze wordt aangebracht.
Hoeveel kost spouwmuurisolatie?
Wens je te weten hoeveel het kost om jouw woning na te isoleren? Op zoek naar de spouwmuurisolatie prijs? Via onze website ontvang je na 1 offerte-aanvraag tot 4 offertes. Het is 100% gratis en vrijblijvend. Bovendien kom je in contact met de beste isolatiebedrijven uit jouw buurt.