PUR: Zeer effectief, maar prijzig
Niemand wil een woning waarin het bij hoge buitentemperaturen binnen flink heet wordt. Of het omgekeerde tijdens de wintermaanden: door de kou buiten is het in huis één grote ijskast. Door bestaande spouwmuren te isoleren of de spouwmuur te na-isoleren bescherm je je woning beter tegen grote temperatuurschommelingen. Er zijn verschillende materialen om een spouwmuur te isoleren. Het gebruik van PUR schuim is er één van.
Warmtegeleidbaarheid
Type | Lambdawaarde (W/mK) |
---|---|
PUR | 0,023 – 0,032 W/mK |
De warmtegeleidbaarheid van gespoten PUR ligt tussen 0,023 – 0,032 W/mK, waardoor beter isoleert dan inblaaswol, EPS-parels, steenwol en aminotherm. Het voordeel van PUR is dat je met een dunne laag spouwmuurisolatie goed kan isoleren. ( ideaal voor smalle spouwmuren )
Wat is PUR na-isolatie?
De naam PUR is misschien nog niet zo heel bekend. Maar dat gaat veranderen. PUR is een kunststof isolatiemateriaal voor je spouwmuur, die krimpvrij en vochtwerend is. In tegenstelling tot verschillende andere isolatiematerialen is PUR vloeibaar. Dit stevige, duurzame isolatiemateriaal ontstaat door twee vloeibare componenten (polyol en isocyanaat) met elkaar te vermengen. Het aanbrengen in de spouwmuur gebeurt vervolgens simpelweg door het product op de juiste plek in de muur te spuiten. Vervolgens dringt PUR door tot in alle verre hoeken en gaten van de muur, waarna het uitzet en hard wordt. Daarna is je spouwmuur direct zeer goed geïsoleerd.
Voor- en nadelen PUR spouwisolatie
PUR wordt gezien als dé isolatiemanier van de toekomst. Onderzoek wijst uit dat PUR een gesloten celstructuur van liefst 92% heeft. Daardoor is de isolatie van je spouwmuur nagenoeg luchtdicht en gaat er vrijwel geen warmte verloren.
Een nadeel van PUR is dat het product niet te recyclen is. De vraag is of dat nodig is: tenslotte gaat het tientallen jaren mee en hoef je je over na-isolatie al die tijd geen enkele zorgen te maken. Vergeet evenmin dat PUR een chemisch product is en bij het gebruik ervan schadelijke stoffen kunnen vrijkomen. Daarom is het van groot belang om je voldoende te beschermen, onder andere door het dragen van beschermende kledij, een bril en een mondmasker. Zodra PUR hard is, is alle gevaar voor de gezondheid gelukkig weer verdwenen.
Wanneer gebruik je PUR?
PUR is een krachtige optie voor de isolatie van je spouwmuur. Weliswaar duurder dan de meeste andere isolatiemiddelen voor je spouwmuren, maar PUR gaat dan weer langer dan gemiddeld mee. Het aanbrengen ervan brengt wat risico’s met zich mee (schadelijke stoffen kunnen vrijkomen), maar daar is prima op te kleden. Kortom, dit kan inderdaad wel eens het isolatiemiddel van de toekomst blijken te zijn!
Premies en subsidies
Voor het na-isoleren van bestaande buitengevels met PUR, is het nog steeds mogelijk om te genieten van bepaalde premies en subsidies van de Vlaamse Overheid, Provincie, Gemeente en Netwerkbeheerders.
Klik hier om de voorwaarden te lezen
Wat kost PUR spouwisolatie?
Een tweede nadeel van PUR kan voor sommige mensen de prijs zijn. Het is namelijk één van de duurste isolatiematerialen die er momenteel op de markt is. Je mag ervan uitgaan dat je ongeveer € 25 tot € 30 per vierkante meter neerlegt voor het inspuiten van PUR in je spouwmuur. Maar daar staat tegenover dat je er vervolgens ook zeer lang geen enkel omkijken meer naar hebt. Bovendien, de isolatie is meer dan uitstekend.
Hoeveel kost spouwmuurisolatie?
Wens je te weten hoeveel het kost om jouw woning na te isoleren? Op zoek naar de spouwmuurisolatie prijs? Via onze website ontvang je na 1 offerte-aanvraag tot 4 offertes. Het is 100% gratis en vrijblijvend. Bovendien kom je in contact met de beste isolatiebedrijven uit jouw buurt.