Rotswol: goedkoop en degelijk
Niemand wil een woning waarin het bij hoge buitentemperaturen binnen flink heet wordt. Of het omgekeerde tijdens de wintermaanden: door de kou buiten is het in huis één grote ijskast. Door bestaande spouwmuren te isoleren of de spouwmuur te na-isoleren bescherm je je woning beter tegen grote temperatuurschommelingen. Er zijn verschillende materialen om een spouwmuur te isoleren. Het gebruik van rotswol is er één van.
Warmtegeleidbaarheid
Type | Lambdawaarde (W/mK) |
---|---|
Steenwol | 0,032 – 0,042 W/mK |
De warmtegeleidbaarheid van steenwol ligt tussen 0,032 – 0,042 W/mK, waardoor het evengoed isoleert als inblaaswol en EPS-parels. Het isoleert iets minder goed dan Aminotherm en PUR-spouwmuurisolatie. Toch kan het isolatiemateriaal geschikt zijn als je voldoende dikke spouw kan na-isoleren.
Wat is rotswol?
Rotswol kan je op allerlei plekken in je woning als isolatiemiddel gebruiken, dus ook in je spouwmuren. Het product wordt gemaakt van gesmolten vulkanisch gesteente. Onder hele hoge temperaturen zijn er allerlei bindmiddelen toegevoegd, waarna er vlokken of bolletjes ontstonden. Deze vlokken of bolletjes kan je in de spouwmuur spuiten. Vanwege de naam is de vergelijking met glaswol natuurlijk snel gemaakt. Hoewel er veel gelijkenissen zijn, zijn er twee grote verschillen tussen beide materialen. De vezels van rotswol zijn beduidend korter, waardoor het materiaal minder soepel is. Ook is rotswol iets zwaarder dan glaswol.
Voor- en nadelen rotswol spouwmuurisolatie
Rotswol is een milieuvriendelijk en duurzaam materiaal. Ook is het product goed bestand tegen bijvoorbeeld schimmels, ongedierte en – heel belangrijk – vocht. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over vervelende vochtplekken in je spouwmuur. Net als glaswol is rotswol niet brandbaar. Bovendien biedt het materiaal een prima bescherming tegen geluid van buiten je woning. Tot slot hoef je je bij het plaatsen van rotswol in je spouwmuren minder zorgen te maken over irritatie aan je ogen of huid dan bij glaswol. Desondanks is het aan te raden beschermende kleding te dragen bij het gebruik van rotswol. Is er dan helemaal geen nadeel aan rotswol ten opzichte van andere materialen? In vergelijking met bijvoorbeeld PUR is de isolatiewaarde lager. Bovendien is rotswol dus een vrij stug materiaal, waardoor het soms lastig om het te gebruiken is.
Wat kost steenwol spouwisolatie?
Het plaatsen van rotswol is in principe geen enorme aanslag op je portemonnee. Het product behoort – net als glaswol – tot de goedkoopste isolatiemiddelen voor je spouwmuur. Maar ook hier geldt: de uiteindelijke prijs is afhankelijk van de spouwmuren (zoals de dikte ervan) van je woning. In het algemeen kan je uitgaan van een gemiddelde prijs voor rotswol tussen € 20 en € 25 euro per vierkante meter. De prijzen van glaswol en rotswol zijn daarmee redelijk te vergelijken.
Wanneer gebruik je rotswol?
Rotswol is goed te plaatsen en biedt goede isolatie van je spouwmuren. Wanneer kies je dan voor rotswol? Of is glaswol een beter optie? De verschillen tussen deze materialen zijn zeer minimaal. Als je kiest voor één van deze isolatiemiddelen, dan is het verstandig om eens met een expert te bespreken wat het beste materiaal voor jouw spouwmuur is.
Premies en subsidies
Voor het na-isoleren van bestaande buitengevels met steenwol, is het nog steeds mogelijk om te genieten van bepaalde premies en subsidies van de Vlaamse Overheid, Provincie, Gemeente en Netwerkbeheerders.
Klik hier om de voorwaarden te lezen
Hoeveel kost spouwmuurisolatie?
Wens je te weten hoeveel het kost om jouw woning na te isoleren? Op zoek naar de spouwmuurisolatie prijs? Via onze website ontvang je na 1 offerte-aanvraag tot 4 offertes. Het is 100% gratis en vrijblijvend. Bovendien kom je in contact met de beste isolatiebedrijven uit jouw buurt.