Spouwmuurisolatie is een goede methode om het energieverlies uit een woning tegen te gaan. Maar als spouwmuurisolatie wordt gebruikt bij een spouwmuur die daarvoor niet geschikt is, kan dat voor grote problemen zorgen. Als woningbezitter kun je zelf een goede inschatting maken of jouw woning geschikt is voor spouwmuurisolatie. Als je tot de conclusie komt dat dit een goede mogelijkheid is om energie te besparen, is het toch aan te raden om de spouwmuur door een deskundige te laten beoordelen. Was er zijn ook verborgen redenen waarom je beter geen spouwmuurisolatie kunt gebruiken.
Visuele controle op beschadigingen
Om maximaal te isoleren moet de spouwmuur in een goede staat zijn. Je kunt dat zelf onderzoeken door de gevel nauwkeurig te bekijken. Als je ontdekt dat er barsten in de stenen zitten of dat er scheuren in de buitenmuur zitten is dat een signaal dat de muur niet in een goede conditie is. Er kan dan gemakkelijk wind en vocht naar binnen dringen. Als je in zo’n muur spouwmuurisolatie aanbrengt zal dat nat worden. Daardoor werkt het isolatiemateriaal niet goed. Er is zelfs een kans dat het isolatiemateriaal extra vocht aantrekt, waardoor serieuze vochtproblemen kunnen ontstaan.
Mogelijke oplossingen:
- Scheuren herstellen
- Muren hervoegen
- Gevelrenovatie
De muur kan niet ademen
Spouwmuren moeten goed kunnen ademen. Het doel van het ademen of ventileren is, dat vocht uit de woning door de binnenmuren heen kan verdampen. Regenwater, dat in de buitenmuren terechtkomt en vervolgens in de spouw geraakt, kan op dezelfde manier snel verdwijnen. Als de buitenmuur is gemaakt van materiaal dat niet dampopen is, is het verdampen van het vocht bijna onmogelijk. Als je in zo’n spouwmuur isolatie aan laat brengen zal dat door het vocht dat uit de woning komt langzaam nat worden. Het isolatiemateriaal verliest zijn werking en er zullen vochtproblemen in huis ontstaan.
Mogelijke oplossingen:
- Gevelreiniging: verwijderen niet-damp open materiaal
- Dakgoten / dakoversteek herstellen
Wanneer kan een muur niet ademen?
Een buitenmuur die is gemaakt van bakstenen met een glazuurlaag is dampgesloten. Daar kan dus geen vocht uit verdampen. Deze bakstenen zijn gemakkelijk te herkennen door hun glanzende en vaak gekleurde buitenzijde. Eventueel vocht dat in deze muren gaat zitten kan niet weg. In de winter zal dat vocht bevriezen, waardoor barsten en scheuren ontstaan. Hetzelfde effect treedt op bij verblendstenen en strengpers stenen.
Als je een geverfde buitenmuur hebt kan er alleen spouwmuurisolatie worden aangebracht als een vochtdoorlatende of dampopen verf is gebruikt.
Mogelijke oplossingen:
- Buitenspouwblad afbreken en nieuw metsel
- Oude verflagen verwijderen
- Binnenisolatie plaatsen
Vochtgevoelig metselwerk
Zoals je hebt gezien kan het soort bakstenen en de laag die op de bakstenen wordt aangebracht ervoor zorgen dat er vochtproblemen kunnen ontstaan. De oorzaak daarvan is dat vocht niet snel genoeg uit de muur kan verdampen. Er zijn ook muren die zijn gemetseld met een mortel die erg veel vocht aantrekt. Dat betreft zavelmortel. In zavelmortel blijft vrij veel vocht zitten. Als dat in de winter niet snel genoeg verdampt bevriest dat en daardoor kan het metselwerk beschadigen. Door spouwmuurisolatie wordt zo’n muur extra nat omdat er dan ook vanaf de binnenzijde vocht wordt aangetrokken. Buitenmuren die last hebben van opstijgend vocht worden het best eerst behandeld.
Mogelijke oplossingen:
- Gevels uitslijpen en hervoegen
- Gevelbekleding plaatsen
- Opstijgend vocht behandelen
Vervuiling van de spouwmuur
Vervuiling van de spouwmuur is als woningbezitter niet gemakkelijk te constateren. Het ontstaat doordat er rommel in de spouw zit of doordat er heel slordig is gemetseld tijdens de bouw. Daardoor hangen er aan de binnenzijde van de spouw zogenoemde cementbaarden, die de breedte van de spouw beïnvloeden. Door dergelijke vervuilingen kan de spouwmuurisolatie zich niet gelijkmatig over de spouwmuur verspreiden. De muur is dan niet overal even goed geïsoleerd, waardoor koudebruggen ontstaan. Op die koude plekken zal vocht condenseren op de binnenmuren. Uiteindelijk leidt dat tot schimmelplekken.
Mogelijke oplossingen:
- Vervuiling verwijderen
- Binnenmuurisolatie plaatsen
Is een vervuilde spouwmuur te reinigen?
Als een spouwmuur vervuild is door resten van cement en andere bouwmaterialen is dat vrij eenvoudig te verwijderen. De vakmensen die spouwmuurisolatie aanbrengen hebben daarvoor speciale gereedschappen bij zich. Als zij klaar zijn is de muur aan de binnenzijde glad en ruim genoeg voor de spouwmuurisolatie. Cementbaarden zijn een groter probleem. Als er een paar zijn kunnen die wel worden weggehaald, maar als de hele muur er aan de binnenzijde vol mee zit kun je beter afzien van spouwmuurisolatie.
Laat een vakman jouw spouwmuur beoordelen
Zoals je ziet zijn er nogal wat redenen waarom je beter geen spouwmuurisolatie kunt laten aanbrengen. Veel van de bezwaren tegen spouwmuurisolatie kun je zelf constateren door de muren goed te bekijken. Als je geen problemen ontdekt, maar als je muur regelmatig bloot staat aan felle slagregens, is het ook niet verstandig om spouwmuurisolatie te gebruiken. Wie twijfelt kan het best een specialist inschakelen. Zij brengen alle zichtbare en onzichtbare problemen van de spouwmuur in beeld en geven je een goed advies over of het verstandig is om spouwmuurisolatie te laten aanbrengen.
Hoeveel kost spouwmuurisolatie?
Wens je te weten hoeveel het kost om jouw woning na te isoleren? Op zoek naar de spouwmuurisolatie prijs? Via onze website ontvang je na 1 offerte-aanvraag tot 4 offertes. Het is 100% gratis en vrijblijvend. Bovendien kom je in contact met de beste isolatiebedrijven uit jouw buurt.