Vocht heeft een haat- liefdeverhouding met woningen. Teveel vocht is schadelijk voor de gezondheid, want dan kunnen er schimmelplekken op de muren ontstaan. Te weinig vocht is ook niet goed, want dan wordt de lucht te droog en kun je ademhalingsproblemen krijgen. Bij een ideale vochtbalans in huis bevat de lucht tussen 40 en 60 procent vocht. Dat betekent dat overtollig vocht door de muren en via ventilatiekanalen wordt afgevoerd. Een deel van het vocht in een woning verdwijnt dus dwars door de muren. Dat is een natuurlijk effect, dat niet mag worden aangetast.
Vocht door te weinig isolatie
De spouwmuur is oorspronkelijk bedacht als truc om woningen extra te isoleren door middel van een luchtlaag. Die staat stil in de ruimte tussen de buitengevel en de binnengevel van een spouwmuur. In de eerste jaren na het opleveren van een nieuwe woning werkt dat systeem uitstekend. Maar als de woning ouder wordt, zullen de bakstenen van de gevel langzamerhand poreus worden. Vochtige buitenmuren trekken dan steeds meer vocht aan, dat ook in de spouw terecht zal komen. De lucht in de spouw wordt dan koud en vochtig. Het gevolg is dat het vocht in de woning niet meer zo gemakkelijk kan verdampen via de muren.
Effecten van vocht in de spouwmuur
Naarmate de lucht in de spouwmuur vochtiger wordt zal de hoeveelheid vocht in de bakstenen alsmaar toenemen. Doordat de binnenmuren meestal iets warmer zijn, nemen die steeds meer vocht uit de spouw op. Het gevolg kan zijn dat er op de binnenmuren in huis schimmelplekken ontstaan. Dat merk je doordat het muf gaat ruiken in huis en dat je de woning ervaart als een kille plek. Schimmel en een te hoog vochtgehalte zijn erg slecht voor de gezondheid. Als je daar last van hebt in huis is het van belang om daar iets aan te doen.
Vochtproblemen oplossen met spouwmuurisolatie
Eén van de eigenschappen van de isolatiemiddelen die bij spouwmuurisolatie worden gebruikt is dat ze vochtwerend zijn. Als de spouwmuurisolatie op de juiste manier wordt aangebracht houdt dat het vocht uit de bakstenen gevel tegen. Dat vocht kan niet meer de woning in komen. Bijzonder is, dat het isolatiemateriaal tegelijkertijd dampopen is. Dat wil zeggen dat er wel in lucht opgenomen vocht door het isolatiemiddel kan stromen. Doordat het vocht van buiten niet meer in de binnenmuur trekt wordt die langzaam droger. Daardoor krijgt die muur zijn ventilerende werking terug. Na verloop van tijd zullen de vochtproblemen in de woning door spouwmuurisolatie dus verdwijnen.
Spouwmuurisolatie door specialisten laten plaatsen
Bij spouwmuurisolatie is het van belang dat dit op de juiste wijze wordt aangebracht. Dat kan door vakmensen in te schakelen. Zij zullen eerst de kwaliteit van de spouwmuur onderzoeken om te voorkomen dat de resultaten van de spouwmuurisolatie tot teleurstellingen leiden. Op basis van het onderzoek van de spouwmuur wordt bepaald welk isolatiemiddel het beste kan worden toegepast. Dat is nodig, want er zitten wat verschillen in de eigenschappen van de diverse isolatiematerialen. Tenslotte moet het isolatiemiddel correct worden aangebracht en gelijkmatig over de hele buitenmuur worden verdeeld.
Spouwmuurisolatie als oorzaak van vochtproblemen
Ten onrechte wordt spouwmuurisolatie vaak in verband gebracht met het ontstaan van vochtproblemen. Dit treedt echter alleen op als het spouwmuurisolatie middel op een verkeerde manier in de spouw wordt aangebracht. Dat kan komen doordat het een spouw betreft die niet geschikt is voor spouwmuurisolatie. In dat geval zal het isolatiemiddel zich niet gelijkmatig verdelen over de muur. Een deel van de muur isoleert beter dan andere delen. Er ontstaan dus koude plekken, waar vocht kan condenseren. Uiteindelijk kan dat ertoe leiden dat er binnen in huis schimmelplekken ontstaan.
Aandacht voor de kruipruimte
Bij vochtproblemen die gerelateerd worden aan spouwmuurisolatie kan ook de kruipruimte de boosdoener zijn. Een kruipruimte wordt bij de bouw van een woning voorzien van ventilatiekanalen, die door de spouw lopen. Bij het aanbrengen van spouwmuurisolatie raakt zo’n ventilatie afgesloten. Onderdeel van het aanbrengen van spouwmuurisolatie moet dus zijn, dat er nieuwe ventilatiekanalen voor de kruipruimte worden aangelegd. Op die manier blijft de vochtbalans in de woning op het juiste peil.
Schakel voor spouwmuurisolatie altijd een vakman in
Uit het voorgaande kun je afleiden dat spouwmuurisolatie een goede manier kan zijn om flink te besparen op de verwarmingskosten en om het wooncomfort te verhogen. Het is daarbij van het grootste belang dat goed wordt gekeken naar de vochtbalans. Door voor de juiste isolatiematerialen te kiezen, de spouwmuurisolatie op de juiste wijze aan te brengen en alle noodzakelijke ventilatievoorzieningen intact te laten kun je vochtproblemen voorkomen. Daarvoor moet je een ervaren vakman inschakelen.
Hoeveel kost spouwmuurisolatie?
Wens je te weten hoeveel het kost om jouw woning na te isoleren? Op zoek naar de spouwmuurisolatie prijs? Via onze website ontvang je na 1 offerte-aanvraag tot 4 offertes. Het is 100% gratis en vrijblijvend. Bovendien kom je in contact met de beste isolatiebedrijven uit jouw buurt.