Wat is spouwmuurisolatie? Hoe werkt het en hoe ziet het er uit?
Hoe werkt de spouwmuur?
Spouwmuurisolatie zit in de spouw van een spouwmuur. Maar wat is dat eigenlijk? Een spouwmuur is een muur bestaande uit een binnenmuur en een buitenmuur. Deze beide muren staan niet helemaal tegen elkaar aan, maar er zit een ruimte tussen, die varieert van 3 tot 10 centimeter. Die beide muren met de ruimte ertussen heet de spouw. De ruimte tussen de muren is gevuld met lucht. Het doel van de luchtlaag is dat die de woning isoleert. Een ander doel van de luchtlaag is dat eventueel vocht in de buitenmuur gemakkelijk kan verdampen.
Spouwmuurisolatie laat de lucht stilstaan bij na-isolatie
Het idee is dat de lucht in een spouwmuur stil blijft staan. Daardoor wordt een maximale isolatie bereikt. In de praktijk zal de lucht onder invloed van kieren in de muren en bij de aansluiting van het dak op de muur altijd een beetje in beweging zijn. Het gevolg is, dat de warmte, die door de binnenmuur aan de lucht wordt afgegeven, verdwijnt. Dat is jammer, want dan moet je extra stoken. Om de beweging van de lucht in de spouwmuur zoveel mogelijk te beperken wordt spouwmuurisolatie in de muren aangebracht.
Hoe ziet spouwmuurisolatie eruit?
Spouwmuren worden in de woningbouw gebruikt sinds 1920. Ook in nieuwe woningen worden nog steeds spouwmuren gebruikt. In moderne woningen zijn de spouwen echter niet gevuld met lucht, maar met isolatiemateriaal. Dat heeft de vorm van isolatieplaten en is o.a. gemaakt van materialen waarin bolletjes lucht zijn opgesloten. Denk maar aan XPS isolatieplaten. Maar ook glaswol isolatieplaten of rotswol isolatieplaten kunnen gebruikt worden. Op deze manier zal de lucht altijd in de spouw blijven zitten en voor maximale isolatie zorgen.
In woningen van voor 1972 is de spouw gevuld met lucht. Omdat daar achteraf geen isolerende platen in kunnen worden gedaan ziet spouwmuurisolatie in bestaande muren er heel anders uit. Daar zijn het vlokken of korrels.
Na-isoleren van spouwmuren: isolerende vlokken of korrels
Deskundigen zijn lange tijd op zoek geweest naar een methode om bestaande spouwmuren goed te isoleren. Er moest namelijk een manier worden gevonden om de lucht in de spouw beter vast te houden. Het aanbrengen van spouwmuurisolatie mocht er niet toe leiden dat de muren gedeeltelijk afgebroken moesten worden, want dat zou tot te veel schade leiden en teveel tijd kosten. Door spouwmuurisolatie in de vorm van vlokken of lichtgewicht korrels te maken kon je het materiaal gaan spuiten. Er werd apparatuur ontwikkeld om dat te doen en dit bleek een goede methode om bestaande spouwmuren te isoleren.
Van welk materiaal wordt spouwmuurisolatie gemaakt?
Er zijn allerlei isolatiematerialen die kunnen worden gebruikt voor het na-isoleren van bestaande spouwmuren, maar de drie belangrijkste zijn glaswol en polystyreen, dat beter bekend staat als EPS.
Glaswol wordt in de spouwmuur aangebracht in de vorm van vlokken en wordt ook wel inblaaswol of ingeblazen glaswolvlokken genoemd.
EPS wordt gemaakt als zogeheten eps-parels. Die wegen bijna niets en kunnen dus ook in de muur worden gespoten. Als de vlokken of de parels over de hele spouw verspreid zitten, zorgt dat voor een sterke verbetering van de isolatiewaarde van de spouwmuur.
PUR schuim wordt ook wel gebruikt als materiaal. Dat is vooral geschikt voor hele smalle of sterk vervuilde spouwmuren.
Milieuvriendelijke isolatiematerialen
PUR schuim, glaswol en EPS zijn materialen, die alleen op een minder duurzame wijze geproduceerd kunnen worden. Wie graag gebruik wil maken van meer duurzame spouwmuurisolatie kan gebruik maken van organische materialen, zoals kurk, zaagmeel of houtschilfers. Deze materialen werken prima om te isoleren, maar hebben als bezwaar dat ze erg brandgevoelig zijn. Je kunt deze organische materialen wel gebruiken, maar alleen als ze behandeld zijn met brandvertragende stoffen.
Is elke spouwmuur geschikt voor spouwmuurisolatie?
In principe is er voor elke spouwmuur die gevuld is met lucht wel een geschikte soort spouwmuurisolatie beschikbaar. Maar het hangt sterk van de conditie van de muren af welk materiaal daarvoor moeten worden gebruikt en op welke manier de spouwmuurisolatie moet worden aangebracht.
Tip: lees hier hoe je een spouwmuur kan herkennen die geschikt is om na te isoleren.
Je kunt je daarvoor het beste laten adviseren door specialisten. Zij voeren een endoscopisch onderzoek van de spouw uit. Die beschikken over apparatuur, waarmee ze door de muur heen de conditie van de spouw in beeld kunnen brengen. Op basis daarvan geven ze advies over de spouwmuurisolatie.
Betere energiescore en EPC
Dankzij jouw spouwisolatie zal de koelte van een airco in de zomer minder snel verdwijnen en de warmte van de verwarming in de wintermaanden blijft langer in de woning.
Als de energieprijzen stijgen, is spouwmuurisolatie dus een populair isolatiemateriaal. Door middel van deze isolatie kun je het energieverlies van je woning verlagen, wat zal grotendeels zal bijdragen aan betere energiescore én een lagere energiefactuur.
Hoeveel kost spouwmuurisolatie?
Wens je te weten hoeveel het kost om jouw woning na te isoleren? Op zoek naar de spouwmuurisolatie prijs? Via onze website ontvang je na 1 offerte-aanvraag tot 4 offertes. Het is 100% gratis en vrijblijvend. Bovendien kom je in contact met de beste isolatiebedrijven uit jouw buurt.